Les infusions, els tes i les tisanes

Sovint s’utilitzen aquestes denominacions com si fossin iguals i no és així.

La diferència rau en el mètode de preparació, que repercuteix en el seu contingut en substàncies actives. 
De manera esquemàtica, veiem com es preparen:

LA INFUSIÓ

Abocar aigua calenta sobre la porció de la planta que es fa servir. L’aigua no ha d’arribar al punt d’ebullició. Tapar el recipient i deixar reposar entre 5’ i 10’. Filtrar.

LA TISANA

Es prepara amb un mètode similar a l’anterior però l’aigua ha d’estar en ebullició durant el contacte, uns minuts.

EL TE

El te és una infusió feta amb fulles de la planta del te (Camellia sinensis). Hi ha les varietats de te negre, roig, verd, groc, que es diferencien bàsicament pel grau d’oxidació de la planta i les fulles.

El te aporta la teïna, una substància químicament igual a la cafeïna del cafè.

La diferència principal entre les dues infusions rau en el fet que en el cafè la concentració és superior i, per tant, l’efecte estimulant del sistema nerviós és més intens.

En les persones grans, aquesta qüestió s’ha de considerar. 


El consum excessiu pot provocar efectes secundaris tals com insomni, palpitacions, nerviosisme, etc. Aquest fet aconsella, un cop més, ajustar el consum atenen a una Atenció Centrada en la Persona (APC), segons les seves característiques i medicació habitual.

No és cert que tot el que és natural, és bo.

Les preparacions a base de plantes medicinals, com les infusions i tisanes, són una eina per a la hidratació. A més, poden tenir altres beneficis però també efectes no desitjats segons les característiques de cada persona.

Hi ha importants interaccions amb medicaments i aquests són més freqüents en l’edat avançada.
A títol d’exemple:

  • Pel seu mètode de preparació, aporten potassi (K). Fet no recomanable per a les persones grans que pateixen insuficiència renal.

  • Els efectes estimulants de les infusions de cafè i de te, poden provocar un augment de la pressió arterial.

  • El te verd aporta vitamina K, que pot interferir amb l’efecte dels medicaments anticoagulants.

  • Les infusions de Ginko Bilova tenen un cert efecte anticoagulant. Cal estar atent. Més si es pren medicació que actuï sobre la coagulació de la sang.

  • Les infusions de valeriana poden augmentar l’efecte dels medicaments sedants, hipnòtics i antidepressius.

  • El te i el cafè dificulten l’absorció del ferro dels aliments i també de l’administrat en forma de medicament.

Malgrat els seus beneficis, no és recomanable fer un consum habitual de les infusions i tisanes de plantes medicinals, sense informació prèvia a l’equip d’atenció sanitària.

Per les característiques del procés d’envelliment, així com per la presència de pluripatologia i medicació, el punt anterior és molt important en el cas de les persones grans.

Si se’n fa ús continuat i es nota algun canvi desagradable en el funcionament del nostre organisme, cal comunicar-ho a l’equip d’atenció per a l’estudi adient.