07.1 Assoliment de tots els objectius de l’alimentació.
Tornar enrereLa sal (clorur sòdic) és un condiment que afavoreix l’apetència de molts aliments i plats. El consum excessiu no és bo per a la salut en general i en especial, per a les persones que tenen risc o pateixen hipertensió i/o malalties cardiovasculars.
L’Organització Mundial de la Salut, recomana no sobrepassar els 5 g diaris, equivalents a 2 g de sodi, considerant la que ja porten alguns aliments i productes, i la que s’afegeix en el procés de preparació a la llar.
Estudis en el nostre entorn, indiquen que el pro mig de consum és el doble de l’aconsellat. La majoria prové dels aliments processats i ultraprocessats.
Un aliment és ric en sal quan n’aporta 1,25 g o més per a cada 100g de producte.
Un aliment aporta poca sal quan en té 0,25 g o menys per cada 100 g.
Reduir al màxim el consum d’aliments processats i ultraprocessats.
En la compra, llegir les etiquetes dels productes: refusar els rics en sal i escollir els que aporten poca sal.
Recordar la presència en el mercat, de presentacions d’aliments sense sal (pa, fruita seca, etc.) o baixa en sal (formatge, pernil de gall d’indi, brous, etc.).
Minimitzar la sal afegida en el procés de cuinat i/o amanida dels aliments. La disminució progressiva ajuda a què el gust s’hi habituï progressivament.
Substituir la sal per altres condiments, herbes aromàtiques o espècies, sempre que siguin ben tolerades.
Cal recordar que les salses del mercat, en general, són riques en sal. En especial, la de soja.
Minimitzar el consum d’aliments en llauna, sopes de sobre o de cubets.
No posar el saler a la taula.
Tot seguit s’exposen alguns consells, per a la població en general, per tal de reduir l’excés de sucres en l’alimentació. Les persones amb diabetis, han de procurar seguir la pauta d’alimentació indicada per l’equip d’atenció.
Minimitzar el consum de begudes ensucrades. La millor beguda és l’aigua.
Minimitzar el consum de productes de pastisseria i llaminadures.
Minimitzar la quantitat de sucre afegit a alguns aliments, com per exemple al iogurt, a les infusions, etc.
Aprendre a gaudir del gust natural dels aliments. La disminució progressiva del sucre afegit, ajuda en aquest procés.
Recordar que és preferible la preparació dels sucs de fruita a la llar, sense sucre afegit, i preparat en el moment de prendre’l o conservat l’abric de l’acció de la llum i de l’oxidació.
Si s’utilitzen edulcorants per reduir el consum de sucres, cal estar a l’aguait de possibles contraindicacions i a no sobrepassar les IDA (ingestes diàries recomanades).
Evitar la ingesta de la part de “greix” d’alguns aliments, tals com el de les costelles de xai, la pell del pollastre, la que hi ha en el pernil.
Evitar el consum d’embotits i d’altres productes d’origen animal ultraprocessats.
Prioritzar el consum de peix blau i minimitzar el de “carn vermella”. En el cas de la carn, escollir carn blanca com per exemple el pollastre o el conill.
Evitar/limitar el consum de greixos animals transformats, com la margarina, la brioixeria industrial i d’altres.
Limitar el consum d’ous, com a màxim 3 a la setmana. Recordar que aquesta recomanació fa referència al rovell de l’ou, que és la part on es concentra el colesterol. La clara d’ou, al contrari, és rica en proteïna que afavoreix la formació de la massa muscular. La clara (cuita o pasteuritzada) es pot utilitzar per a enriquir plats, com amanides, purés, sopes, etc.
Seguir una dieta equilibrada rica en verdures, fruites, fruits secs i llegums.