07.3 La seguretat
Tornar enrereEn el cas de les persones grans, moltes vegades no s’hi presta suficient atenció, ja que els símptomes es confonen amb alteracions del sistema digestiu propis del procés d’envelliment.
Els principals símptomes són: mal d’estómac, còlics, flatulències i diarrees. A diferència de les al·lèrgies aquests símptomes són d’aparició més lenta. També a diferència de les al·lèrgies, en la majoria dels casos, petites quantitats de l’aliment són ben tolerades.
Entre les intoleràncies més freqüents en les persones grans, trobem: a la lactosa, al gluten i la producció d’excés de gasos (flatulència).
Amb el pas dels anys hi pot haver un augment de la intolerància als aliments lactis, produïda per la disminució de l’activitat de la lactasa.
Aquesta és un enzim de l’intestí que facilita l’absorció de la lactosa o sucre de la llet i dels productes derivats.
El rebuig dels aliments làctics pot ocasionar la ingesta insuficient de calci (Ca), mineral molt important per a la salut dels ossos, més en l’edat avançada.
Els làctics ja fermentats no presenten aquesta intolerància.
Substituir la llet per llet sense lactosa, present en el mercat
Insistir en el consum de làctics fermentats, per exemple el iogurt o el quefir.
Insistir en el consum d’altres aliments rics en calci: llegums, fruits secs, verdura de fulla verda…
Consisteix en una sensibilitat especial a aquesta proteïna, que afecta a la mucosa del budell. Trobem el gluten en els cereals com el blat, la civada o el sègol i productes derivats.
Llegir sempre les etiquetes dels aliments per esbrinar el possible contingut en gluten i la quantitat.
Observar la tolerància i eliminar de la dieta aquells productes que provoquen reaccions indesitjables.
La digestió d’alguns aliments, a nivell intestinal, provoca un excés de gasos. Es poden produir efectes indesitjables com flatulències i meteorisme.
D’entre els aliments que amb més freqüència en produeixen, estan els llegums i d’entre ells, les faves i les mongetes.
Aquest efecte es deu a la presència d’unes substàncies (oligosacàrids) que bàsicament estan a la pell dels llegums.
Cal recordar la importància del paper dels llegums en l’alimentació saludable i en conseqüència alguns consells en la seva manipulació, per tal de disminuir els efectes no volguts.
Consumir, amb preferència, els llegums que venen sense pell, com les llenties vermelles.
En general, deixar-los en remull durant un temps perllongat (unes 24 h) i desestimar l’aigua.
Afegir a la cocció herbes aromàtiques que afavoreixen l’eliminació del meteorisme, com el comí, el fonoll i el romaní.
Un cop cuits, passar-los pel passapurés i el xino, per eliminar la pell.
Afegir una culleradeta de bicarbonat sòdic a l’aigua de remull, contribueix a disminuir el meteorisme.
S’ha de valorar però que una vitamina (l’àcid fòlic) present en els llegums, es destrueix en el mitjà alcalí i que aquesta vitamina té efectes positius i molt necessaris per a la salut, més en l’edat avançada.
Els seus símptomes acostumen a ser d’aparició més ràpida i més intensos que en el cas de les intoleràncies. Es pot arribar a situacions de gravetat.
Un exemple és la malaltia celíaca o reacció immunològica al consum de gluten. En aquest cas, cal evitar els aliments que contenen gluten, tot hi considerant la possibilitat de contaminacions creuades.
És important estar amatent a la presència de reaccions anòmales, tant d’intoleràncies com d’al·lèrgies, i comunicar-les al servei mèdic, per tal de fer les identificacions i diagnòstics pertinents i disposar dels consells adients.