Els hàbits alimentaris comporten, a vegades, una certa monotonia que es contradiu amb el principi de què la dieta ha de ser variada i equilibrada per a ser saludable.
La planificació de menús ajuda a analitzar si l’alimentació és correcta. També a fer el seguiment i les modificacions necessàries.
És aconsellable que els dos àpats principals tinguin la composició ja esmentada en aquest punt de la guia. Si no es té gana, s’ha de fer un sopar lleuger. Per exemple, menjar una sopa de brou vegetal amb un grapat de fideus i pèsols, més iogurt i/o fruita.
Si es vol, afegir un got de llet abans d’anar a dormir.
Els brous afavoreixen la hidratació pel seu elevat contingut en aigua. També aporten minerals, però la seva aportació en vitamines és minsa i la de proteïnes pràcticament nul·la.
Cal enriquir-los, per exemple amb la part de la clara d’un ou dur o amb trossets de carn de pollastre cuit, i amb una llesca de pa torrat amb formatge fos o filetejat.
Completar amb una fruita cítrica, poma, pera…
Certament són aliments rics en ferro, però el d’origen vegetal no s’absorbeix com el d’origen animal. Per a millorar-ne l’absorció es recomana afegir en el mateix plat o àpat un aliment ric en vitamina C, com el tomàquet d’amanir, o aliments cítrics com la taronja o la mandarina, o rics en àcid màlic com la poma.