09.0 Activitat física i alimentació en les persones grans. Socialització.

N’hi ha prou amb una alimentació equilibrada per una bona qualitat de vida?

L’OMS i altres organismes internacionals i diferents Estats, consideren la importància de promocionar tant l’alimentació equilibrada com l’activitat física.

Al 2004 l’Assemblea mundial de l’OMS va aprovar l’Estratègia global sobre alimentació, activitat física i salut, que es va adaptar en els diferents països d’acord amb les realitats socials i culturals pròpies. A Catalunya, el Departament de Salut va proposar portar a terme un Pla Integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), com una estratègia multisectorial que encara està vigent.

El sedentarisme és el gran enemic de la salut.

Els bons hàbits alimentaris i la pràctica de l’activitat física són factors decisius per una vida saludable.

Al mateix temps són bons mecanismes de socialització. Els consells que es puguin donar des dels diferents àmbits han d’estar d’acord amb la realitat de l’edat i l’estat de salut de la persona.

Alimentació i activitat física (AF) són baules essencials per una bona qualitat de vida, especialment en el procés d’envelliment.

Per això, per aconseguir un estil de vida saludable no n’hi ha prou amb seguir una dieta equilibrada: aquesta ha d’anar acompanyada d’activitat física que, conjuntament amb els bons hàbits alimentaris, són també motor de socialització.

Amb el pas dels anys es perd densitat òssia i muscular. Són canvis que es tradueixen en una reducció de la força muscular, la velocitat de la marxa, l’equilibri i la flexibilitat.

L’alimentació ha d’aportar els nutrients necessaris per alentir-los i al mateix temps, la pràctica regular d’exercici físic augmenta la gana i promou una major ingesta d’aliments.

D’altra banda, la disminució de l’activitat física és un dels factors que més afecten l’estat nutricional de la persona.