01. Objectius d’aquesta guia.

La identificació del consum d’aliments en persones grans és una manera molt adient de contribuir a l’estabilitat nutricional i a la salut en general.

L’esperança de vida augmenta i és important arribar a la vellesa amb una bona qualitat de vida.

A la vellesa es produeixen canvis nutricionals que es posen de manifest  per una disminució de les necessitats energètiques i un augment de les necessitats proteiques i de fibra. En aquest grup d’edat, una alimentació adequada ajudarà a retardar el procés d’envelliment.

Les recomanacions nutricionals en aquesta etapa de la vida, són de difícil generalització perquè la capacitat d’utilització dels nutrients no és la mateixa per a cada persona. També hi poden concórrer situacions de malnutrició si no és té en compte que cal una alimentació variada i amb un pla alimentari personalitzat.

Segons les directrius sanitàries, l’atenció centrada en la persona (ACP) ha d’esdevenir prioritària. A causa de la gran heterogeneïtat d’aquest grup de població, l’atenció ha de ser precisa vers la persona cuidada per tal que rebi la informació adequada. Així mateix, el cuidador/ cuidadora ha de tenir formació.

Tenim a la nostra disposició diferents documents i directrius sobre l’alimentació de les persones grans, a vegades fins i tot contradictòries.

Què podem fer per contribuir a una informació que permeti arribar a un bon CONSELL ALIMENTARI per part de cuidadors/cuidadores, en la tasca de l’atenció a les persones grans?

Des de la perspectiva d’aconseguir o recuperar models saludables, senzills i de fàcil comprensió en l’alimentació de les persones grans, presentem la següent GUIA amb uns OBJECTIUS adreçats als cuidadors/cuidadores, que són:

  1. 01

    Afavorir

    des del cuidador/a o persona gran amb autonomia d’autocura, l’accés els continguts i estratègies necessaris per construir els CONSELLS ALIMENTARIS.

  2. 02

    Facilitar

    al cuidador/cuidadora una eina útil i eficaç per a desenvolupar la seva tasca. També a la persona gran amb autonomia de cura.

  3. 03

    Expressar

    aquests consells d’acord amb els interessos i expectatives individuals i col·lectives dels usuaris.