Exercici de Kegel

La incontinència urinària és un fet freqüent entre les persones d’edat avançada. Erròniament, es pot creure que és natural en l’envelliment i obviar la consulta mèdica pertinent.

La incontinència pot tenir diverses causes i és molt aconsellable fer la consulta per tal d’aconseguir el diagnòstic i fer-ne el tractament.

En un percentatge elevat, es deu a una debilitació del sòl pelvià.

El sòl pelvià és el conjunt de muscles i de lligaments que es troben a la base de la pelvis.

La seva funció més coneguda és la de retenir les vísceres de l’interior de l’abdomen, entre elles l’aparell urinari. El sòl pelvià és el responsable del control de la continència urinària.

En l’edat avançada aquests muscles perden força.

Què és l’exercici de Kegel 

L’exercici de Kegel consisteix a activar la musculatura del sòl pelvià, com si es volgués evitar l’expulsió d’orina.
És un moviment intern que, al no veure’s des de l’exterior, no es pot corregir atenent l’avís d’una altra persona.

  • Per a fer correctament l’exercici, és necessari identificar prèviament la musculatura adient. Una manera pot ser intentar aturar la micció quan s’està orinant.

  • S’aconsella fer l’exercici començant per una periodicitat de dos cops al dia (matí i vespre), que es pot augmentar progressivament a tres vegades.

  • Amb la contracció de la musculatura del sòl pelvià, aguantar entre 3-5 segons sense deixar de respirar i relaxar-se durant un període de temps similar. Repetir, si es pot, unes 20 vegades.

  • Per assegurar l’eficàcia de l’exercici, segons les condicions de cadascú, és molt aconsellable fer la consulta a un professional fisioterapeuta.