03. Factors del procés d'envelliment que poden afectar a l'accessibilitat i a l'aprofitament de l'aliment.

En l’envelliment intervenen diversos factors, que afecten a les diferents dimensions de la persona (biològica, psicològica i social) i tenen un paper important en la qualitat del procés.

Aquests factors també els trobem en l’activitat de l’alimentació, com per exemple en l’accessibilitat i l’aprofitament dels aliments.

L’objectiu d’aquesta fitxa, és facilitar una visió global i resumida d’aquests factors i de les possibles solucions pal·liatives a les incidències negatives.

CAL RECORDAR QUE:
En l’atenció centrada en la persona és important tenir en compte les interferències en l’alimentació saludable i també, les esmenes corresponents a les negatives i facilitar les positives.

Factors amb una major incidència

De manera esquemàtica, tot seguit exposem alguns dels factors
amb una major incidència entre la població d’edat avançada:

01. Econòmics

La disponibilitat de recursos no és sempre satisfactòria per a moltes persones d’aquest grup de població. És important disposar d’informació per tal de planificar l’alimentació de manera accessible i, a la vegada eficaç i eficient. Caldrà triar els productes de temporada i de proximitat, evitant el malbaratament en totes les fases de manipulació.

En els apartats 5 i 7 de l’Índex, podeu trobar dades en aquest sentit.

02. Hàbits culturals i gastronòmics

Els costums arrelats en l’edat avançada, tals com els hàbits de què es menja, com i amb què, poden incidir en l’eficàcia de l’alimentació.

Aquesta incidència pot ser negativa o positiva, depèn de com s’actuï i de les característiques de cadascú. (veure l’apartat 5.4 de l’Índex).

A títol d’exemple, recordem que:

  • En la manipulació dels aliments hi ha considerables pèrdues de nutrients. Les més importants afecten sobretot a les vitamines i als minerals:

    • A les vitamines per acció de la llum, la temperatura elevada, l’oxidació o per 
 solubilitat en mitjà aquós.
    • Als minerals per solubilitat o per interacció amb d’altres nutrients.
  • També cal recordar que hi ha associacions d’aliments que afavoreixen l’aprofitament dels seus nutrients. Tal és el cas de la vitamina C dels cítrics o del tomàquet, que facilita l’absorció del ferro dels vegetals.

El consell alimentari hauria d’incloure les orientacions per a un millor aprofitament dels nutrients, més en el cas de persones vulnerables com son moltes persones grans.

03. L’aïllament i la soledat no volguda

Recordem que aquests dos fets, l’aïllament i la soledat no volguda, repercuteixen moltes vegades en estats depressius i/o d’ansietat de la persona gran, que a la vegada afecten a l’eficàcia de l’alimentació.

No és el mateix “estar sol” que “sentir-se sol”.
La socialització i l’empatia són eines molt importants per part del cuidador/a.

Cal que aquest pugui disposar dels mitjans d’informació i de formació adients.

04. Disminucions funcionals

Menció a part de les que afecten l’aparell digestiu, n’hi ha d’altres que tenen repercussions importants. Són d’especial rellevància les que incideixen en la capacitat de maneig dels estris per beure i per menjar.

Cal recordar els beneficis dels exercicis de rehabilitació, segons les condicions de cadascú, així com l’ús d’estris adaptats.

La dificultat en la deglució o disfàgia, és freqüent en la població d’edat avançada i cal saber com tractar-la.

Més informació sobre la disfàgia

05. Malalties cròniques i tractaments corresponents:

Moltes malalties cròniques de la persona gran requereixen, pel seu equilibri, una dieta amb unes característiques específiques.

Malgrat que això suposi la restricció o limitació d’alguns aliments i/o tipus de manipulació, és factible aconseguir que aquesta alimentació sigui saludable, equilibrada i satisfactòria. Més informació a l’apartat 7.1 de l’Índex.

S’aconsella estar alerta a les indicacions de com i quan s’han de prendre els medicaments en relació amb els àpats.Les persones grans estan sovint poli medicades i augmenta el risc d’interaccions entre els medicaments i els aliments i/o nutrients, que afecten tant l’eficàcia del tractament com a la de l’alimentació. És necessari un bon consell professional.

06. Intoleràncies.  Al·lèrgies:

Ambdues són causa de la restricció d’alguns aliments en la dieta.

Tot i així, també en aquest cas, és factible aconseguir l’alimentació equilibrada i satisfactòria.

Més informació a l’apartat 7.3.1 de l’Índex.

Tot i que no sembli fàcil, és possible aconseguir els objectius de l’alimentació en la persona gran.

Es requereix informació, assessorament i treball en equip, en el que intervingui la persona destinatària, segons les seves possibilitats.

És molt convenient el treball amb l’atenció centrada en la persona (ACP).