La microbiota intestinal.

La microbiota és el conjunt de microorganismes que viuen en el nostre cos. La podem trobar en diferents localitzacions. La més complexa, diversa i nombrosa la trobem al aparell digestiu, principalment en l’intestí cec.

Els seus principals beneficis son:

  • Prevenen de la infecció per microorganismes patògens.

  • Ajuden a digerir els aliments.

  • Ajuden a produir vitamines (B, K).

  • Estimulen el sistema immune.

  • Hi ha un eix de connexió amb el sistema nerviós central que afavoreix l’activitat cerebral.

En l’edat avançada, la salut de la microbiota es pot anar deteriorant.

No tan sols per l’envelliment, també per diferents situacions patològiques com per exemple els processos diarreics incontrolats, o els tractaments farmacològics excessivament perllongats (com alguns casos de tractaments amb antibiòtics).

Cal cuidar amb l’alimentació la bona salut de la microbiota intestinal per tal de preservar el beneficis que proporciona.

És convenient el consum d’aliments prebiòtics i probiòtics.

Els Prebiòtics són aliments que actuen com a nutrients de la microbiota intestinal. Bàsicament d’origen vegetal. Contenen carbohidrats complexos com la fibra o el midó resistent. Exemples: Carxofes, all, ceba, cereals integrals, etc. i/o arròs refredat (midó resistent).

Els Probiòtics són aliments que contenen microorganismes vius destinats a mantenir o millorar els existents en el intestí. Exemples: iogurt, iogurt grec, quefir, xucrut …

En ambdós casos hi han suplements disponibles comercialitzats. S’aconsella que la necessitat d’us i el tipus, estigui determinat per orientacions professionals.